Day 29 開心舞 啤梨 福音戰士

今天的舞不是我們要跳得幾好,而是接受自己係唔完美既人,但靠著耶穌基督既恩典,我地仍然可以有能力,仍然可以喜樂。


2015 年有一個鼓勵了香港人的廣告,由一個失明少女分享她尋找快樂既積極態度。


「我呢就叫做龍懷騫,無電視嗰時呢就係日頭,就... 做緊成龍嗰陣時呢就係夜晚,有一樣嘢我比人哋叻嘅就係我唔怕黑,但我都同其他人一樣我係怕凍嘅。我都希望每一個人都識跳呢個開心舞囉。我淨係識呢啲架咋。」


聖經裡面寫《相反,你們既然在基督的苦難上有份,就應該照此歡喜,好使你們在祂榮耀顯現的時候,也可以歡喜、快樂。彼得前書 4:13 (中文標準譯本)》


我地歡樂,快樂係因為知道苦難時,有耶穌已經為我地死,脫離罪既捆綁。同樣,我地係呢段期間互相連結在一起,發揮基督的愛,已經係度跳緊一首開心的舞。


今次的舞比較freestyle,也沒甚麼勁招式,只是同工們一起開心的跳舞。所以無論你係跟著跳,定係係家中開心看著,或剛起身床上look吓,或工作時休息㩒來睇睇,都希望你多一點happy,也睇吓你發唔發現到正嘢開心share吓:)


169 次瀏覽
關於旺浸

耶穌說:我來了,是要叫人得生命,並且得的更豐盛… (約翰福言十章十節)

自1962年成立以來,五十年來我們在繁華的旺角區,本著敬神愛人的精神,將耶穌基督的愛與社區及鄰舍分享。每星期我們均舉行主日崇拜、訓練及小組,透過講解聖經及小組關懷,讓生活在都市的人,心靈重新得力,重尋生命的真義。

​深盼你在煩囂的生活中,能得著生命中最寶貴的禮物──來自神的愛,並在失衡的世代中,得著心靈的綠洲!

​聯絡我們

電話:(852) 2391 3396

Whatsapp:(852) 6096 3269

九龍旺角山東街47-51號

中僑商業大廈6字樓

6/F, Chung Kiu Commercial Bldg.,

47-51 Shan Tung St.,

Mongkok, Kowloon.

 

info@mkbc.org

© 2020 by MKBC.